Real Betis Balompié - Sevilla FC | Derbi Sevillano

Echipe probabile

Real Betis
Rui Silva – Bellerin, Pezzella, Victor Ruiz, Juan Miranda – G. Rodriguez, William Carvalho – Rodri, Sergio Canales, Fekir – Borja Iglesias

Sevilla FC
Bounou – Montiel, Koundé, Diego Carlos, Acuña – Delaney, Fernando, Joan Jordán – Suso, Rafa Mir, Ocampos

Chiar dacă nu sunt niște abonate la trofee, cele două echipe ale orașului Sevilla animă campionatul spaniol și de aceea confruntarea dintre ele reprezintă un punct de interes și dincolo de Andalusia.

Puțină istorie

Derbi Sevillano sau El Gran Derbi cum mai este el denumit.
Sevilla FC, fondată în 1890, este echipa de tradiție a orașului, fiind unul dintre cele mai vechi cluburi din Spania.

În 1907 a fost fondat al doilea club al orașului, Sevilla Balompié. Totodată, o „aripă" a lui Sevilla FC s-a despărțit, restrângându-se în ceea ce au numit Betis FC (Betis este numele din perioada romană a localității andaluze).

În 1914 Betis FC și Sevilla Balompié au fuzionat, rezultând ceea ce există și azi sub numele de Real Betis Balompié. Astfel, la 08.10.1915, a avut loc prima întâlnire ale celor două, Sevilla - Betis 4-3.

Fiecare a avut propriul stadion pe care le-au păstrat până astăzi, Sevilla cu „Ramón Sánchez Pizjuán", Betis cu „Benito Villamarin", având culorile alb-roșu, respectiv alb-verde. În La Liga primele confruntări au avut loc în ediția de debut, 1928/29. Fiecare a câștigat de-a lungul timpului doar câte un titlu, foarte de demult, Betis în 1934/35, Sevilla în 1945/46.

Cupele au fost ceva mai multe, Sevilla 5 (ultima în 2009/10), Betis 2 (ultima în 2004/05). Sevilla și-a mai adjudecat și o supercupă în 2007. Tot ea domină și pe plan internațional această paralelă, cu cele 6 Liga Europa plus o Supercupă a Europei. Tot Sevilla este mai sus în clasamentul all-time al Primerei, 6, aflându-se la al 78-lea sezon, față de Betis care e pe locul 10, fiind prezentă la 56 de sezoane.

Câștigă cu Sportsbook!

Bilanțul în campionat

Așadar, începând din ediția 1928-29, cele două s-au confruntat în Primera de fix 100 de ori. Sevilla a învins în 47 de întâlniri, Betis în 30, de 23 de ori fiind egal. S-au mai întâlnit de 14 ori și în Segunda, tot Sevilla având întâietate, cu 6 victorii, față de 4 ale lui Betis, de alte 4 ori fiind egal.

Dintre competițiile de anvergură, s-au mai confruntat în cupă, de 18 ori, Sevilla câștigând de 9 ori, Betis de 4, în 5 rânduri fiind egal. Și au avut parte de o dublă și în Liga Europa, în care ambele au câștigat. Ultima oară s-au confruntat în ediția trecută de campionat, mai întâi cu Betis gazdă, când a fost 1-1, iar apoi pe terenul Sevillei unde echipa oaspete a învins cu 1-0.

Poziții fruntașe

Mai rar față de ultimele dispute dintre cele două, acest derby le găsește pe amândouă în poziții fruntașe, pe sau în preajma podiumului. Sevilla este pe 3, cu 24 de puncte, cu trei mai multe decât concitadina sa, care ocupă locul 5.

De la instalarea pe banca tehnică a lui Manuel Pellegrini, a fost vizibil saltul valoric înregistrat de Betis, devenind dintr-o echipă fără vlagă, una cu pretenții. Pe lângă faptul că se află în grupul fruntaș din La Liga, alb-verzii se descurcă binișor și în Liga Europa, în pofida ultimei înfrângeri la scor, având șanse substanțiale de a trece de faza grupelor.

Rezultatele sale din La Liga, în ordine cronologică:
1-1 (d) cu Mallorca,
1-1 (a) cu Cádiz,
0-1 (a) cu Real Madrid CF,
2-1 (d) cu Granada,
2-2 (a) cu Espanyol,
3-1 (d) cu Osasuna,
2-0 (a) cu Getafe,
0-2 (d) cu Villarreal,
1-0 (d) cu Alavés,
3-2 (a) cu Rayo Vallecano,
4-1 (a) cu Valencia și
0-3 (d) cu Atlético Madrid.
Doar trei înfrângeri, acestea fiind singurele partide în care nu a marcat.

Rezultatele din grupa Ligii Europa:
4-3 (a) cu Celtic,
3-1 (d) cu Ferencváros,
1-1 (a) și 0-4 (d) cu Bayer Leverkusen.
Așadar, neînvinsă, cu două victorii un egal și goluri marcate dar și primite în toate partidele.

Sevilla FC se tot lasă așteptată să intervină în lupta la titlu, fiind totuși o echipă care are și pedigri, și lot. N-a reușit în sezonul trecut, poate încearcă în cel prezent când FC Barcelona este clar pe o pantă descendentă și nici Real Madrid CF nu dă pe dinafară de bună ce e. Regularitatea rezultatelor trebuie reglată, un păcat de care suferă de mulți ani. Câștigând în fața unor echipe grele și pierzând puncte incredibil de ușor în fața unora modeste.

În grupele Ligii Campionilor, după ce a colecționat egaluri, a suferit o înfrângere neașteptată chiar acasă în partea a doua a meciurilor, cu Lille, care îi îngreunează mult planul de a trece de faza grupelor.

Rezultatele sale din La Liga, în ordine cronologică:
3-0 (a) cu Rayo Vallecano,
1-0 (d) cu Getafe,
1-1 (d) cu Elche,
0-0 (d) cu Real Sociedad,
3-1 (a) cu Valencia,
2-0 (a) cu Espanyol,
0-1 (d) cu Granada,
1-0 (d) cu Celta,
5-3 (a) cu Levante,
1-1 (d) cu Mallorca,
2-0 (a) cu Osasuna.
Așadar, o singură înfrângere, în fața unei echipe aflată aproape de locurile retrogradante, Granada, remizând în deplasare cu liderul Sociedad, dar și cu echipe modeste precum Elche sau Mallorca.

Rezultatele din grupa Ligii Campionilor:
1-1 (a) cu Salzburg,
1-1 (d) cu Wolfsburg,
0-0 (d) și 1-2 (a) cu Lille.

Despre cele două loturi

Betis nu va putea în continuare să beneficieze de serviciile lui Sabaly și Camarasa, ambii având probleme musculare. În mod sigur, Pellegrini va opera schimbări în primul 11, față de cel care cu care a început la Leverkusen, unde a fost făcut KO.

Sevilla nu va mai putea să conteze în acest an pe fundașul dreapta Jesús Navas, din cauza unei rupturi musculare suferite în meciul cu Lille. De asemenea, argentinianul Gómez este incert. Însă antrenorul Julen Lopetegui are destule soluții în lot.

Cele două echipe din Sevilla sunt apropiate din punct de vedere valoric, așa cum arată și clasamentul fiind două fruntașe ale La Liga în actualul sezon. Acesta este un motiv în plus pentru care anticipăm că va fi un meci echilibrat, în care cele două vor reuși să se anuleze reciproc.

Pronostic

Real Betis - Sevilla FC - Egalitate - Cotă - 3.20


Câștigă cu Sportsbook!


Bonus de bun venit până la 550 RON pe Sportsbook

  • Înregistrează-te - Creează-ți contul folosind codul ZSKW11
  • Pariază - Depune și pariază minimum 50 RON pentru un bonus inițial de 50 RON
  • Revendică săptămânal - Obține până la 550 RON Bonus
Pariază acum

Se aplică T&C.